Jak funguje automatický dispečink v taxi firmách?

• Poslední dobou mě docela zajímá, jak vlastně funguje ten automatický dispečink v taxi firmách v ČR. Občas objednám taxi přes appku a mám pocit, že auto je u mě skoro hned, ale jindy čekám docela dlouho, i když podle mapy jsou kolem volná auta. Přijde mi, že to není úplně jen o vzdálenosti. Řídí to čistě nějaký algoritmus přes GPS, nebo tam ještě pořád sedí člověk a rozhoduje podle situace? A jak to funguje ve špičce, když je objednávek víc najednou?

38 2 0 Share

Comments (1)

• Taky jsem nad tím párkrát přemýšlel, hlavně když jsem jezdil po Praze a Brně častěji. Z toho, co jsem si všiml a co mi jednou vysvětlil řidič, to není úplně jen „nejbližší auto = bere zakázku“. Ten automatický dispečink většinou kombinuje GPS polohu řidičů, jejich aktuální stav (jestli stojí, jedou, mají pauzu), ale i to, jak rychle obvykle reagují na objednávky. Někdy se bere v úvahu i dopravní situace, takže auto, které je dál, ale jede rychlejším směrem, může být přiřazeno dřív.

Ve špičce to prý funguje tak, že systém postupně „rozhazuje“ zakázky víc autům najednou, a když nikdo nepotvrdí, posune to dál. Často do toho ale ještě zasahuje operátor, hlavně když je nějaký problém nebo výpadek.

Narazil jsem i na docela srozumitelné vysvětlení různých taxi systémů a jejich fungování tady: https://taxigtcz.com/ — není to psané úplně technicky, ale člověk si z toho udělá obrázek, jak ty dispatch systémy v praxi kombinují aplikaci, GPS a řízení zakázek.

Looks like your connection to URSTYLE was lost, please wait while we try to reconnect.