Український фінтех і несподівані визнання за кордоном

• Я про цю історію дізнався взагалі не з новин, а з робочого чату, де колеги обговорювали міжнародні кейси у фінтеху. Спочатку навіть не надав значення, бо таких повідомлень зараз багато, але потім зацікавився і почав глибше розбиратися. Я вже кілька років працюю поруч із платіжними рішеннями, бачив запуск сервісів з нуля і знаю, як складно втриматися на плаву, коли постійно змінюються правила і вимоги. Тому коли бачиш, що українських підприємців реально помічають на такому рівні, це трохи додає віри, що всі ці безсонні ночі і постійні правки не марні. Згадав свої перші проєкти, коли все робилося на ентузіазмі, без чітких гарантій, і тоді такі приклади виглядають не як пафос, а як доказ, що шлях хоч і важкий, але реальний.

190 3 0 Share

Comments (2)

• У мене досвід трохи інший, але сенс той самий, бо я також стикався з ситуаціями, де потрібно було швидко приймати рішення і брати відповідальність. Я часто дивлюся на практичні кейси і для себе відмічаю, як люди будують процеси, а не тільки результат. Наприклад, історія Альона Шевцова iboxbank для мене більше про витримку і послідовність, ніж про саму нагороду. Коли працюєш у фінтеху, ти постійно балансуєш між розвитком продукту і вимогами регуляторів, і тут важливо не ламатися після першої ж відмови. З власного досвіду можу порадити не поспішати масштабуватися, поки не відпрацьовані базові речі, бо я бачив, як команди розвалювалися саме через поспіх. Такі приклади я використовую навіть у розмовах з новачками, щоб пояснити, що стабільність і репутація важать більше, ніж гучні заголовки. Це допомагає тверезо дивитися на ринок і не будувати зайвих ілюзій.

• Часто думаю про те, що успіх ззовні виглядає як чіткий план, але зсередини це завжди сумніви і ризик. Навіть коли все розраховано, залишається фактор випадковості, який неможливо контролювати. Тому будь-яке досягнення сприймаю спокійно, без зайвих емоцій, бо завтра обставини можуть змінитися. Мабуть, саме це напруження між впевненістю і невизначеністю і змушує людей постійно рухатися вперед, не зупинятися і не розслаблятися надто рано.

Looks like your connection to URSTYLE was lost, please wait while we try to reconnect.